Langrend bliver stadig mere populært som et supplement til alpine forlystelser. Men kan alle lære det i løbet af en uge?
”Det er vigtigt, at man ”heja” på alle.”
Min instruktør Stefan hilser på et par i det modsatte spor. Han står midt på sporet, der hvor man skøjter sig frem, hvis man da ellers kan den teknik.
Jeg selv står i to lige spor, præpareret og perfekte i dag, hvor det sner ganske let, det er minus 7 grader, og alt er tyst og roligt på Älvsporet. Et 11 km. langt langrendsspor, der bruges som træningsspor for Vasaløbsløbere og som øvespor for nybegyndere som mig. Der er en svag fremgang i danskere, der gerne vil lære at stå på langrend. Det oplever man her i Sälen, hvor Vasaløbet, netop mens jeg er her, skydes i gang på sit 100 års jubilæumsløb. Men det er stadig alpin – og i stigende grad snowboard – der er det mest efterspurgte. Der er heller ikke samme tradition for skiskole. Endnu i hvert fald. Når enkelte booker timer i langrend, er det typisk for at forbedre teknik og fart på et par allerede velsmurte smalle ski. Til gengæld er det smart, mener min instruktør, at få lektioner inden man får raget alt for mange dårlige vaner til sig. På den måde er jeg ude i rettidig omhu. Jeg har aldrig prøvet det før, bortset fra en times træning aftenen før med min svigerinde på et oplyst spor. Stefan underviser på Trysil Skigymnasium, for sådan et findes selvfølgelig. Lige som du kan trække dine udgifter til ski fra i skat i Sverige. Stefan har hjulpet mange Vasaløbsløbere med finpudsning og optimering af teknik. Nu er spørgsmålet, om han kan hjælpe mig.
Læs hele artiklen, som blev bragt i JP REJSER den 3. marts 2022, her
Skriv et svar